Tarih: 4 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  8194   

Fusarium oxysporum f.sp. vasinfectum
Biber Solgunlugu



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Fusarium oxysporum var. vasifenctum (Atkinson) Synder & Hansen fungal bir hastalik etmeni olup, biberlerde biber solgunluk hastaligina neden olur. Fungus misellerin kalinlasmasi ile olusan klamidisporlar toprakta uzun süre canliligini koruyabilir. Toprak kökenli olmakla birlikte tohum ilede tasinmasi mümkündür. Tohum bulasmalari ya yüzeysel ya da kabuk altindaki dokularda olmakta, bu yüzden tohum embriyosu infekte olmamaktadir. Lokal bulasmalar toprak ya da bitki kalintilarinin tasinmasi ile olur. Infeksiyon özellikle yaralan köklerden olmaktadir. Özellikle toprak ve çevre kosullari infeksiyon ve hastalik belirtilerin ortaya çikmasi için önemlidir. Hastalik siddeti 20-25 °C toprak sicakliklarinda maksimumdur ve daha yüksek sicakliklarda bu dramatik olarak azalmaktadir. Yüksek toprak sicakliklarinda da bitkiler infekteli olur, fakat solgunluk görülmeyebilir, bunun yaninda bitkilerde sidettli bodurlasma görülmektedir. Bir çok Fusarium solgunlugunda oldugu gibi, 1) düsük toprak sicakliklar patojene uygundur ve solgunluk belirtilerini hizlandirmaktadir. 2) yüksek nitrojen, özellikle NH4-nitrogen ve isik, kumlu hafif asitik topraklar (pH 5-5.5) hastaligin gelismesine uygundur, ve 3) Topragi kireçleyerek PH 6.5-7.0 çikarma hastaligin solgunluk siddetini artirabilir. Fungusun diger Fusarium türlerinde oldugu gibi 3 farkli sporlari bulunmaktadir, bunlar tek hücreli mikrokonidi, bir yada bir kaç hücreli makrokonidi ve kalin hücre duvarli klamidosporlardir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Ilk görülebilir hastalik belirtisi alt yapraklarin dökülmesi ile baslar. Bu devrede bitkinin toprak altindaki kök ve gövdelerde çürümeler meydana gelir ve bitkilerde genel bir solgunluk görülür. Genç sürgünler de ölümler ortaya çikar ve daha sonra bunlar kahverengiye döner. Infeksiyon genelde yan köklerin ana köklere baglandigi yerlerde ortaya çikmakta ve bu lekeler koyu kahverengi ve çöküktür. Bu lekelerin oldugu bölgedeki ana kök zamanla tüm ana kök çevreleyecek sekilde ilerler ve bitkinin su besin alimlari engellendiginden üst aksamlarinin solmasina sebeb olur. Daha sonra tüm kök hastalik etmeni tarafindan istila edilir, köklerde yumusama olur ve suyla islanmis gibi bir görünüm sergilerler. Gövde ve kök bölgeleride zamanla kahverengi bir renk alir, gevsek olan kabuk dokulari soyuldugunda odun kisimlarinin karardigi görülmektedir. Nemli topraklarda gövdenin toprak bölgesine yakin kisimlari fungusun beyaz ya da mavi yesil üreme organlari ile kaplanabilir. Bitkiler tam büyüklügüne ulasinca ölümler ortaya çikarsa, meyveler kurtarilabilir, fakat meyveler küçük oldugunda burusmakta ve zamanla dökülmektedir.

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. 3-4 yil ürün rotasyonu (çok uygun bir durum degil) ve devamli üretim alanlarindan konukçusu bitkilerinin uzaklastirilmali.
2. Hastaliktan ari tohum ve fidelerin kullanimi.
3. Sera ve tohum yataklarinda hastaliktan ari toprak, su ve alet-ekipmani kullanilmali.
4. Dayanikli çesitler tercih edilmeli.
5. Hastalikli fideler hemen yetistirilme ortamlarinda uzaklastirilmali ve imha edilmeli.
6. Yetistiricilik için hafif topraklar tercih edilmeli ve asiri nemden kaçinilmalidir, toprak drenajina önem verilmelidir.
7. Asiri olarak nitrojen gübrelemelerden sakinmaliKimyasal mücadele
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Bakir Oksiklorid WP 50% (500 g fidelik)
Benomyl WP 50 % (100 g)
Bordo Bulamaci Sivi (500+1000 g fidelik)
Captan WP 50 % (250 g Fidelik)
Captan+PCNB Toz 10+10 % (40 g/ m2 Toprak)
Formaldehit EM 400 g/l (4 lt (m2 ye 150 cc))
Mancozeb WP 80% (200 g)
Maneb WP 80% (200 g/100kg tohum)
Maneb WP 80% (250 g fidelik)
Methyl Bromide Gaz 98% (60 g m2 toprak)
PCNB Toz 18% (35 g/m2 toprak)
Propineb WP 70% (250 g fidelik)
Thiram WP 80% (200 g/100kg tohum)
Tolclofos Methyl WP (50 % 100 g)
Hymexazol SC 360 g/l (150 cc)
2/Mart/2004
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Fusarium oxysporum f.sp. vasinfectum
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net